Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Gyermeksziget ovi őszi összefoglalója

2015.11.09

Szeptember hónap

1-én megkezdődött a nevelési év. Legnagyobb figyelemmel az új gyermekek felé fordultunk, hogy megkönnyítsük a beilleszkedésüket.  A beszoktatási idő alatt már augusztus végén lehetőséget adtunk a szülőknek, hogy  fokozatosan, együtt ismerkedjenek a picikkel az új környezettel, udvarral, az óvoda szokásrendszerével.

A hónap végére a gyermekek nagy részének ez sikerült is, de néhány kicsinek még fokozottan szüksége van az egyéni differenciált bánásmódra, az érzelmi biztonság erősítésére, segítségre az alapvető gondozási feladatokban. Ebben segíti őket az óvodapedagógusok és a dadus nénik szeretete, türelme, együttérzése, megértése.

A nevelőtestület tapasztalatai szerint a szülőkkel együtt át kell gondolnunk az óvodaérettség fogalmát, a szobatisztaságra nevelés eredményességét, hogy minden gyermek a saját személyiségének megfelelő bölcsődei vagy óvodai nevelésben részesüljön.

Az óvoda bejáratánál egy megújult, modern, tágas, parkos  közteret vehettünk birtokunkba. Nagyobb lett a füves terület, több padot sikerült elhelyezni az iskola bejáratánál is.

Összevont és csoportos szülői értekezleteket tartottunk, illetve összevont szmk értekezlet a vezető helyettes és a szakmai vezető jelenlétével az érintett szülők számára.

Külön programok , óvodán kívüli foglalkozások indulása: úszás, foci, néptánc, kosárlabda, művészi torna.

30-a  A magyar népmese napja. A pedagógusok élvezetes előadással és változatos módszerekkel motiválták a gyermekeket a mese meghallgatására, az irodalmi érzékenység felkeltésére.

 

Október hónap

A szép őszi napsütésben gyakran nyílt alkalmunk az udvarunk szépítésére. Krizantémokat és árvácskákat ültettünk a kis csoportos virágos kertekbe, egy kedves szülőnk felajánlásának köszönhetően.

Kölyöknapi rendezvényünket október 7-én tartottuk a hagyományainkhoz híven. Az udvaron vidáman és bátran ugrándoztak a gyermekek, az arcfestők pedig szebbnél szebb tündéreket, kalózokat, virágokat varázsoltak rájuk.

Az Elveszett Állatok Alapítványának jóvoltából egy nagyon szelíd és kedves kutyussal, Ferivel játszhattunk, sétálhattunk a picik nagy örömére.

Meglátogattuk a budakalászi játszóházat, ahol egészen ebédig önfeledten szórakoztunk. A gyermekek ügyesen és vidáman vették  igénybe a tömegközlekedést is!

9-én szüreti mulatságot tartottunk az udvaron. Szólt a zene, együtt préseltük valódi kis faprésekben az előzőleg közösen leszemezett szőlőt. Az ügyes nagylányok és nagyfiúk nagyon élvezték a munkát; nagyon tetszett nekik, ahogy átalakul gyümölcslévé a szőlőszem.

Az elkészült mustot mindannyian élvezettel kortyolgatták.

Az őszi hónapok mindig a közös sétákról, megfigyelésekről,  piaci látogatásokról is szólnak óvodánkban. Együtt ismerkedünk a környékkel: elsétálunk a buszmegállóba, utazunk busszal, könyvtárba, vadasparkba látogatnak saját szervezésben egyes csoportjaink.