Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda: Visszatekintés a félévre

2017.01.19

Szeptemberben az új gyermekek beszoktatása, környezetünk megismertetése, az érzelmi biztonságuk megteremtése volt a legfontosabb célkitűzésünk.

A nagyobbak gyermekek részére elindultak a külön foglalkozások szervezése (úszás, művészi torna, foci, néptánc). Ebben a hónapban lehetőségünk nyílt egy táncos mesejáték megtekintésére, melyet a Madách Táncstúdió ifjú növendékei adtak elő. A hónap végén a gyerekeket a szüreti mulatság hagyományaival ismertettük meg (szőlőt préseltünk, mustot ittunk), melyet népi játékokkal tarkítottunk.

    Októberben az önkormányzat a nagycsoportos, iskolába készülő gyermekek részére ingyenes óvodai úszásoktatást indított 6 héten keresztül 12 alkalommal. A célja az volt, hogy gyermekek megismerkedhessenek a vízzel, és vízben biztosabbak, önállóbbak legyenek. Ezzel együtt egy népzenei előadás sorozat keretein belül a magyar népzenével, hangszeres világával is megismerkedhettek a gyermekek. Beindult a bérletes színház is, mely minden évben színes előadásokkal bővíti gyermekeink műveltségét. A Szülői Szervezettel megtartott kötetlen megbeszélésen is az óvoda mindennapjainak színesítése, illetve a további közös programok, rendezvények átbeszélése zajlott.

    November hónap kiemelkedő eseménye a Márton napi lámpás felvonulás volt. A teraszon rövid kis libás műsorral köszöntöttük az ünnepet és a szülőket, majd együtt körbe sétáltuk az óvodát kézben a kis lámpásokkal, ami igen szép és hangulatos látvány volt a sötétben. Ezután megvendégeltük a jelenlévőket egy kis zsíros kenyérrel, pattogatott kukoricával. A hónap elején a Varga István Szakközépiskolával közösen megtartottuk hagyományos őszi sportnapunkat, melyet „a kicsik és a nagyok” is nagyon élveztek. Gyermekeink megtapasztalhatták milyen egy nagy tornaterem, azt belakhatták, kipróbálhatták játékos akadálypályák teljesítésével. Az iskolás gyerekek pedig empátiát, türelmet, törődést, odafigyelést tanulhattak a kicsik megsegítése, terelgetése közben. Ez a kölcsönös kapcsolat évről- évre családiasabb, közvetlenebb a két intézmény között.

    December az ünnepre történő ráhangolódás jegyében telt. A hónap elején a gyermekeket meglátogatta a Télapó, mely mindig nagy izgalommal, készülődéssel jár. A nagy napon a gyermekeink nemcsak édes finomságokkal várják a Mikulást, hanem énekekkel, mondókákkal, sőt piros öltözékkel is megtisztelik látogatását. Az idén is ezen a napon a Zipernowsky Általános Iskola diákjai egy Télapós mesejátékkal lepték meg az óvoda nagycsoportosait. A Szülői Szervezet rendezésében nagyon sikeres, és színesre sikeredett a hagyományos Karácsonyi vásárunk. A szülők támogatásával, aktivitásával ezen a napon is apró kézzel készített ajándékokkal kedveskedhettek a családok szeretteiknek. A szülők kreatív munkái évről- évre nagy meglepetést okoznak, és az összefogás a gyermekek támogatása érdekében ilyenkor határtalan. A csoportok saját karácsony várása a következő hetekben is folytatódott. Minden csoport új játékokkal gazdagodhatott, melyet játszódélutánok keretében ki is próbálhattak szüleikkel közösen.

    Az intézmény nevelőtestülete a tanév második felét is ilyen színes és változatos programokkal szeretné élménydúsabbá tenni.