Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Népmese napja- Szeptember 30.

2014.10.05

A népmese napját 2005 óta ünnepeljük. Hazánkban Benedek Elek születésnapján tesszük ezt, szeptember 30.-án. A központi faliújságunkon is jeleztük a gyermekek és a szülők felé e jeles napot. Idén nem csak óvodánkban tartottuk ezt fontosnak, hanem a közeli Zipernowsky Károly Általános Iskola növendékei is megörvendeztették az óvodásainkat két nagyszerű mesével. A 7. A osztályos tanulók a „Kacor király” című mesét, az 5. A osztály tanulói pedig egy árnyjátékkal kedveskedtek nekünk, melynek címe „Többet ésszel, mint erővel”. De meglepetésünkre a szintén közelünkben lévő Derűs Alkony Gondozóház idős lakóitól is kaptunk meghívást erre a napra. Nagy szeretettel fogadtak bennünket, ahol csak ámultunk-bámultunk, mert egy csodás mesét láthattak gyermekeink az otthon lakóitól. Gyönyörű díszletben és jelmezben előadták a Grimm testvérek: Holle anyó című meséjét. Ezek után a mi kis óvodásaink, Klementné Lipták Krisztina és Győriné Babai Tímea felkészítésében előadták Zelk Zoltán: A három pillangó című kis mesét. Majd az iskolások is megörvendeztették a gondozóház lakóit meséikkel.

A végén a három intézmény teljes egyetértésében arra jutott, hogy a népmese napját az elkövetkezendő években együtt szeretnénk ünnepelni, amit nagyszerű dolognak tartottunk, és alig várjuk a következő alkalmat, amit az iskolásokkal, és az idősebb generációval tölthetünk.

És itt is bebizonyosodott, a mese végig kíséri életünket. Az óvodában és otthon a gyermekek a mesehallgatók, majd később, ha felnőnek, ők maguk lesznek a meseolvasók. Itt újra az életükbe lép a mesekönyv. S mind mi óvodai dolgozók, mind Önök kedves szülők, és majdan gyermekeink, ha idősek leszünk, s unokáink lesznek, ismét előkerülnek a régi könyvek és velük együtt élhetünk át csodás perceket a mesék birodalmában.

 

A mappában található képek előnézete Népmese